UKK-instituutti muistuttaa: ”Älä ole pitkään paikallaan – kaikki liike kannattaa”

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Terveysliikunnan tutkimus- ja asiantuntijakeskus UKK-instituutti on julkaissut päivitetyn version liikkumisen suosituksista 18–64-vuotiaille suomalaisille. Suosituksissa muistutetaan, että kaikki liike on hyödyksi, eikä liikunnan tarvitse olla pelkästään raskasta hikijumppaa.

– Tutkimusnäyttö on osoittanut, että myös kevyemmällä liikuskelulla on terveyshyötyjä erityisesti vähän liikkuville, taustoittaa UKK-instituutin johtaja, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari tiedotteessa.

Pääasia on, että liikkuu säännöllisesti ja paikallaan olon tauottaa oikein. Lisäksi ihmisten tulee huolehtia riittävästä unen saamisesta. Kevytkin liikuskelu voi alentaa muun muassa verensokeri- ja rasva-arvoja. Lisäksi se vilkastuttaa verenkiertoa sekä vetreyttää lihaksia ja niveliä.

– Riittävällä unella ja liikkumisella on yhdessä merkittäviä terveysvaikutuksia, ja unen vaikutus palautumisessa on suuri. Päivitetyssä liikkumisen suosituksessa halutaan huomioida entistä vahvemmin hyvinvoinnin kokonaisuus, Vasankari kuvailee.

Jo muutaman minuutin pituiset liikkumishetket riittävät. Liikkumisen suosituksessa sydämen sykettä kohottavaa liikettä eli reipasta liikkumista suositellaan tehtäväksi kuitenkin yhä 2 tuntia 30 minuuttia viikossa. Samat terveyshyödyt saa myös lisäämällä liikkumisen tehoa rasittavaksi. Tällöin liikkumisen määrä on 1 tunti 15 minuuttia viikossa. Lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi suosituksen mukaan harjoittaa vähintään kaksi kertaa viikossa.