GPS-paikantimella varustettu kotka aiheutti valtavan roaming-laskun

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Joukko venäläisiä tutkijoita on tehnyt kalliin virheen tutkiessaan arokotkien talvimuuttoa. GPS-paikantimella varustettu lintu tuli aiheuttaneeksi kalliin laskun lennettyään maan rajojen ulkopuolelle.

Min-nimisen kotkan pannan tehtävänä oli lähettää linnun koordinaatit tutkijoille. Arokotkat lentävät talveksi yleensä Venäjän eteläosiin tai Kazakstaniin. Min päätyi kuitenkin lentämään muun muassa Uzbekistaniin, Turkmenistaniin, Iraniin ja Saudi-Arabiaan.

Paikantimen lähettämät viestit tulivat kalliiksi roaming-hintojen ansiosta. Forbes-lehden mukaan esimerkiksi Iranista lähetetyt viestit maksoivat tutkijoille päivässä lähes 100 euroa.

Novosibirskin villieläinsuojan vapaaehtoistyöntekijät joutuivat ottamaan lainan ja aloittamaan varainkeruukampanjan pitääkseen projektin elossa. Mobiilioperaattori Megafon on kuitenkin luvannut antaa velan anteeksi ja vaihtaa projektin liittymän halvempaan vaihtoehtoon.