Lahtelaista ravintolaa epäillään ihmiskaupparikoksista – työntekijät ylityöllistettyjä ja alipalkattuja

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Hämeen poliisilaitos kertoo tutkineensa lahtelaisen ravintolan toimintaa. Kaksi ravintolan työntekijää on joutunut työskentelemään kellon ympäri mitättömällä palkalla ja ilman asianmukaisia vapaapäiviä. He ovat myös asuneet työnantajan luona vailla yksityisyyttä.

Ravintolan työnantajan epäillään syyllistyneen ihmiskaupparikoksiin. Kaksi ulkomaalaistaustaista henkilöä on työskennellyt ravintolassa vuosina 2016–2018 keskimäärin 12 tuntia päivässä ja viikon jokaisena päivänä. Työntekijöille ei ole maksettu lain ja työehtosopimuksen edellyttämää palkkaa heidän tekemästään työstä, vaan korvaukset ovat olleet minimaaliset tehtyyn työhön nähden.

Toinen työntekijöistä on kertomansa mukaan pitänyt vain yhden vapaapäivän noin viiden kuukauden mittaisen työsuhteensa aikana. Hänen saamatta jäänyt palkkansa on esitutkinnassa saatujen tietojen perusteella noin 23.000 euroa.

Toinen henkilö on työskennellyt ravintolassa 16,5 kuukautta. Hän on pitänyt ainoastaan yhdeksän vapaapäivää 1,5 vuoden aikana. Hänen osaltaan saamatta jääneet palkat niihin liittyvine lisineen ovat viranomaisten tekemien selvitysten perusteella noin 77.000 euroa. Työntekijät ovat asuneet työnantajan ja tämän perheen kanssa samassa asunnossa, joka on ollut kooltaan kaksi huonetta ja keittiö.

Työntekijöillä ei ole ollut kertomansa mukaan käytännössä lainkaan vapaa-aikaa, vaan he ovat työskennelleet ravintolassa ja viettäneet illat työnantajan kotona. Työntekijät eivät ole rikosten tapahtuma-aikaan osanneet suomen kieltä, eivätkä he ole olleet tietoisia oikeuksistaan. Työnantaja on puolestaan pelotellut alaisiaan ja hallinnut heitä muun muassa väkivallan avulla. Ravintolan työnantajaa epäillään myös pahoinpitelyistä. Kaikki rikokset ovat siirtyneet aluesyyttäjän syyteharkintaan.