Kannattaako treenata kaksi kertaa päivässä? Kuntovalmentaja vastaa

Fitness Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä ei pysty keskittymään työpäivään, ellei harrasta aamulla liikuntaa jossain muodossa. Himokuntoilijat saattavat puolestaan käydä kuntosalilla kaksi kertaa päivässä. Newyorkilainen kuntovalmentaja Jackie Wilson kertoo, mitä hyötyä ja haittaa kaksi kertaa päivässä treenaamisesta on.

Kaksi kertaa päivässä harjoitteleminen sopii henkilöille, jotka haluavat saavuttaa näkyviä tuloksia lyhyemmässä ajassa tai kuntoilevat jotain tiettyä päämäärää varten. Mikäli kuntoilu on järjestetty oikein, voi kahden päivän treenitaktiikalla saavuttaa fitness-tavotteita nopeammin.

Ammattiurheilijat kuntoilevat enemmän kuin kerran päivässä. Harrastusmielellä kuntoilevat voivat kuitenkin nopeuttaa aineenvaihduntaansa useammilla treenikerroilla. Vaarana kuitenkin on liian lyhyet palautumisajat, jolloin keho altistuu herkemmin erilaisille vammoille. Ylitreenaaminen voi olla yhtä tuhoisaa kuin se, että ei kuntoile ollenkaan, PureWow raportoi.

Keho voi palaa loppuun ja tulla ylikuntoon. Tällöin suoritukset eivät anna parasta mahdollista vaikutusta. Homman juju on treenimuodossa, jossa yhdistellään erilaisia harjotteita keskenään monipuolisesti. Jos toinen kuntoilumuoto on vaativa, tulee toisen olla kevyempää ja esimerkiksi lihashuoltoon keskittyvää. Kahteen päivittäiseen kuntoilukertaan sopii esimerkiksi aerobista liikuntaa aamulla ja illalla kuntosaliharjoittelua. Rutiinia kannattaa myös vaihdella eri lajien ja liikuntamuotojen välillä.

Mikäli hurahtaa himokuntoiluun, on kehoa opeteltava kuuntelemaan äärimmäisen tarkasta. Lepo on yhtä tärkeää, joten sille on annettava riittävästi aikaa kalenterista. Hyötyliikunta kannattaa myös huomioida esimerkiksi kävelemällä kauppaan illalla tai yhdistä jumppa televisionkatseluun. Kodin siivous ja pihatyöt ovat hyötyliikuntaa parhaimmillaan.