Mullistava havainto! Ketamiini saattaa auttaa alkoholismin hoidossa

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ketamiini tunnetaan pääasiassa ihmisten sekä eläinten nukutusaineena ja laittomana päihteenä.Tuoreessa tutkimuksessa aineesta on paljastunut myös vähemmän tunnettu puoli. Siitä voi olla hyötyä alkoholismin hoidossa.

Yksi annos ketamiinia voi vähentää alkoholin käyttöä jopa puolella. Aineella on muistiin vaikuttavia ominaisuuksia, minkä avulla aivojen juomiseen liittyviä muistoja voidaan ikään kuin kirjoittaa uusiksi.

Tutkijat suorittivat kokeen 90 ihmiselle, jotka joivat keskimäärin 74 alkoholiannosta viikossa. Heillä ei kuitenkaan ollut diagnosoitu alkoholismia eivätkä he olleet hakeneet hoitoa. Tutkimuksen aikana juominen väheni kaikkien koehenkilöiden tapauksessa, mutta erityisen paljon sitä vähentivät ketamiinia saaneet henkilöt.

University College Londonin tutkimus julkaistiin Nature Communications -tiedelehdessä. Ketamiinissa on havaittu aikaisemmin potentiaalia myös masennuksen ja itsemurha-ajatusten hoidossa.