Punainen mustekala kummastutti tutkijoita – vaihtoi muotoaan silmänräpäyksessä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Valtameren syvyyksiä ja tuntemattomia paikkoja tutkiva E/V Nautilus -alus on kohdannut harvoin tavatun tursaan, joka vaihtaa nopeasti muotoaan. Valtameren kätköissä asusteleva tursaslaji on harvinainen näky, eikä tutkijat ole päässeet seuraamaan lajia kovinkaan paljon sen luonnollisessa elinympäristössä.

Pääjalkasten asiantuntija Mike Vecchione arvelee, että Nautiluksen kuvaama mustekalalaji on Cirrothauma magna. Se elelee meren syvyydessä ja on erikoistunut nopeisiin muodonmuutoksiin. Tutkijoiden kuvaama yksilö esitteli parhaimpia puoliaan vaihtaessaan muotoa sateenvarjomaisesta ohueksi pitkulaiseksi.

Tutkijat kuvailivat mustekalan muistuttavan pellen nenää, punaista hyytelöä sekä paprikaa. Tämä yksilö kuvattiin noin 400 metrin syvyydessä Jarvisin saaren läheisyydessä Tyynellä valtamerellä. Alue on yksi vähiten tutkituista koko maailmassa.