Raumalla liikkuu väärennettyä rahaa – tarkkana seteleiden kanssa

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Poliisin tietoon on tullut tänä vuonna runsaasti väärennettyjä seteleitä ympäri Suomea. Setelit on esimerkiksi tilattu netistä ja tarkoitettu alunperin esimerkiksi elokuvakuvauksia varten. Maksuvälineenä käytetyissä seteleissä on usein ollut selkeästi merkintä, että ne eivät ole aitoa rahaa.

– Poliisille on tullut ilmi useita rahaväärennösilmoituksia eri liikkeistä. Käteismaksujen yhteydessä on tullut ilmi väärennettyjä kymmenen euron ja 20 euron seteleitä. Mikäli tällaiseen väärennettyyn seteliin törmää, tulee siitä ilmoittaa hätäkeskukseen, jonka kautta tieto välittyy poliisille, Lounais-Suomen poliisilaitokselta kerrotaan.

Ihminen syyllistyy automaattisesti rahajäljitelmän levitykseen, mikäli hän maksaa väärennetyllä setelillä. Setelin voi tarkastaa tunnustelemalla, kallistelemalla ja valoa vasten katsomalla. Aidoissa seteleissä on kaiverruspainatus, vesileima, turvalanka, hologrammi, valoa vasten täydentyvä kuvio ja erikoispainovärejä.