Tukes muistuttaa: Suojalasit päähän ilotulitteiden ampujalle sekä katsojalle

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että suojalasien käyttö on pakollista ilotulitteita ampuessa. Myös ilotulitteiden katsojan kannattaa varustautua suojalaseilla. Ilotulitteet tulee tukea kunnolla ja valita ampumapaikka huolella.

Väärään suuntaan lentäneet ilotulitteet ovat aiheuttaneet joka vuosi silmävammoja katsojille. Suojalasit suojaavat tehokkaasti ilotulitteiden kipinöiltä ja mahdollisilta harhautuneilta ilotulitteilta. Viime vuonna 13 henkilöä sai silmävammoja uudenvuodenaaton raketeista. Heistä ainoastaan yhdellä oli ollut suojalasit.

Samalla kun hankit ilotulitteita, osta myyntipaikasta suojalaseja kaikille, joiden kanssa aiot ilotulittaa. Jos sinulla on suojalaseja ennestään, etsi ne käsille hyvissä ajoin ennen ilotulitusta. Tutustu ilotulitteen käyttöohjeeseen hyvissä ajoin etukäteen ja noudata ohjeita. Ilotulitepata kannattaa tukea hyvin, sillä padat voivat kaatua helposti. Rakettien ampumiseen käytä sopivaa telinettä tai tukea.

Valitse ilotulitteiden käyttöpaikka niin, että käytöstä ei aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille tai muulle omaisuudelle. Huomioi alueella mahdollisesti olevat kotitalouseläimet äläkä ammu ilotulitteita esimerkiksi lähellä hevostalleja. Ilotulitteita saa ampua uudenvuodenyönä 31.12.–1.1. kello 18–02 välisenä aikana.

Lisää tietoa löydät Tukesin sivuilta.