Suomeen uudet päästövaatimukset – mukana ruohonleikkurit ja moottorisahat

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Vuodenvaihteen jälkeen moottoreiden päästövaatimukset koskevat lähes kaikkia liikuteltavia polttomoottorikäyttöisiä laitteita. Vaatimuksilla edistetään ilmastonsuojelua. Uudet päästövaatimukset koskevat vuoden alusta muun muassa ruohonleikkureita, moottorisahoja ja maastomönkijöitä.

Aiemmin lähinnä traktoreiden ja työkoneiden moottoreita koskenut lainsäädäntö laajenee koskemaan lähes kaikkia tieliikenteen ulkopuolisia liikuteltavia polttomoottorikäyttöisiä laitteita. Tavoitteena on vähentää työkoneiden terveydelle haitallisia päästöjä. Listalle pääsevät myös raivaussahat, aggregaatit ja moottorikelkat.

Tyyppihyväksynnän hakeminen on moottorin valmistajan tai valmistajan edustajan vastuulla – esimerkiksi jälleenmyyjä ei voi hakea tyyppihyväksyntää.

– Uusilla päästöraja-arvoilla pyritään vähentämään polttomoottoreiden käytössä syntyviä ilman epäpuhtauksia. Tavoitteena on ilmanlaadun parantaminen ja EU:n ilmansuojelutavoitteiden saavuttaminen, kertoo Trafin ylitarkastaja Henri Takkinen.