NASA löysi uuden planeetan, jossa voi olla elämää

Viihdeuutiset · Stara.fi

Pari vuotta sitten NASA ilmoitti löytäneensä seitsemän uutta elinkelpoista eksoplaneettaa, joista kolme sijaitsi niin sanotulla asumiskelpooisella alueella. Nyt NASA on kertonut verkkosivullaan, että TESS-satelliitti on havainnnut uuden planeetan niin ikään elinkelposeilla alueella. Planeetalle annettiin nimeksi TOI 1338b.

1.300 valovuoden päässä Maasta sijaitseva planeetta kiertää kahta tähteä ja on noin 6,9 kertaa maapallon kokoinen. Planeetan koko sijoittuu Saturnuksen ja Neptunuksen välille. Sen tähdistä toinen on noin 10 prosenttia suurempi kuin Aurinko ja sitä kiertävä toinen tähti on vain noin kolmannes Auringosta. TOI 1338b ei kierrä tähtiään tasaista rataa, joten vuonna 2023 se tulee katoamaan satelliiteilta kahdeksaksi vuodeksi, kunnes se taas ilmestyy näkyviin.

Avaruudesta on löydetty viime vuosina useita tuhansia eksoplaneettoja, joista arviolta 550 on Maan kaltaisia ja jotka kiertävät toista tähteä. Heinäkuussa 2015 NASA vahvisti, että avaruudesta oli löytynyt Kepler-452b -niminen planeetta, joka on 60 prosenttia suurempi kun maapallo ja noin kuuden miljardin vuoden ikäinen, eli 1,5 miljardia vuotta Maata vanhempi. Kepler-452b kiertää aurinkonsa 385 päivässä, eli sen vuosi on vain hieman Maata pidempi. Lisäksi NASA ilmoitti tehneensä 11 muutakin vastaavaa löytöä. Tuolloin NASA ei ollut vielä varma oliko planeetalla elämän edellytyksiä.