Asiantuntija varoittaa: ”Astmalääkityksen lopettaminen ei ole ilmastoteko”

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmiset ovat ryhtyneet arvioimaan omaa elämäänsä uudesta näkökulmasta ilmastonmuutoksen myötä. Moni yrittää tehdä kestäviä valintoja ja ratkaisuja pienentääkseen hiilijalanjälkeään. Astmainhalaattorit sisältävät ympäristöä kuormittavia aineita kuten muovia, mutta niiden käyttöä ei tule lopettaa.

Hengitysliitto muistuttaa, että astmalääkitystä ei pidä lopettaa, sillä se johtaa astman hoitotasapainon heikentymiseen. Inhalaattorityypin voi sen sijaan vaihtaa vähäpäästöisempään ja lääkepakkauksen hävittää asianmukaisella tavalla. Astmalääkkeiden hiilijalanjälki vaihtelee sen mukaan, onko kyseessä jauhe- vai suihkepohjainen annosinhalaattori.

Lääkityksen lopettaminen ei kuitenkaan ole ilmastoteko, sillä se johtaa astman hoitotasapainon heikentymiseen ja pahimmillaan sairaalahoitojaksoihin. Lopettamisen seuraukset voivat johtaa suurempaan hiilijalanjälkeen kuin lääkkeen säännöllinen käyttö. Inhalaattorityypin vaihto vähäpäästöisempään on astmaa sairastavan ilmastoteko, jonka vaikutus vertautuu lihaa sisältävän ruokavalion muuttamiseen kasvissyönniksi.

– Astmaa sairastavan kannattaa ottaa puheeksi lääkärin kanssa mahdollisuus vaihtaa inhalaattorityyppiä jauhemaiseksi. Lääkitystä ei pidä lopettaa omatoimisesti, Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne sanoo.