BMW-liiga iskenyt jo 30 autoon – rikoksia eniten Espoossa

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Kerroimme viime vuoden lopulla Espoossa tapahtuneesta laajasta rikossarjasta liittyen BMW-merkkisiin ajoneuvoihin. Uudehkoista bemareista on viety yöaikaan muun muassa ajotietokoneita ja ratteja.

Espoon alueella on viime vuoden lopun ja kuluvan alkuvuoden aikana tapahtunut kokonaisuudessaan yli 30 erityisesti BMW-merkkisiin henkilöautoihin kohdistuneita varkauksia. Rikokset ovat tapahtuneet erillisinä muutamien päivien mittaisina sarjoina. Autoista on anastettu ratteja, airbageja ja ajotietokoneiden/navigaattoreiden näyttöjä.

Rikoksia on tapahtunut marraskuusta alkaen muun muassa Tapiolan, Laajalahden, Mankkaan ja Lippajärven alueella. Viimeisimmät yksittäiset rikokset ovat tapahtuneet kuluvan viikon aikana Lintuvaarassa. Rikosten estämiseksi ja selvittämiseksi on poliisi kohdentanut valvontaa kyseisille alueille.

– Käsityksemme mukaan kyse on niin sanotusta rajat ylittävästä ulkomaisesta rikollisuudesta. Tällaisessa rikollisuudessa alkurikoksen tekijät saapuvat maahan tietyksi ajaksi, tekevät rikokset ja kätkevät anastetun omaisuuden. Sen jälkeen muut rikoskokonaisuuteen osalliset kuljettavat omaisuuden maasta pois. Omaisuus saatetaan kuljettaa myös heti teon jälkeen pois maasta, Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta kerrotaan.

Poliisin havaintojen mukaan laivamatkustajaliikenteessä esimerkiksi Suomen ja Viron välillä käytetään usein vääriä henkilöllisyyksiä. Tämä vaikeuttaa epäiltyjen selvittämistä esitutkinnassa.

– Epäillyt saattavat tehdä etukäteistiedusteluja pysäköintialueilla sopivien rikoskohteiden valitsemiseksi. Espoon alueen BMW-merkkisten henkilöautojen omistajien on hyvä tiedostaa kyseinen ilmiö. Yksittäiset BMW-merkkisten autojen omistajat ovat hankkineet jopa riistakameroita autojensa valvomiseksi, kertoo rikoskomisario Janne Saari Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos kiittää aiemmin saamistaan vihjeistä, mutta pyytää edelleen mahdollisia silminnäkijöitä ilmoittamaan aiheeseen liittyvistä havainnoista sähköpostitse vihjeet.espoo@poliisi.fi tai puhelimitse 0295 413 031.