Tutkijat loivat uudelleen tuhansia vuosia vanhan muumion äänen – tältä se kuulostaa!

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kehittynyttä teknologiaa apunaan käyttäneiden tutkijoiden ansiosta pääsemme kokemaan, miltä 3 000 vuotta sitten eläneen egyptiläisen papin ääni on kuulostanut. Ääni ei ole aivan sitä miltä muumion populaariviihteen perusteella saattaisi kuvitella kuulostavan.

Nesyamun-niminen pappi asui Egyptissä faarao Ramses XI:n aikaan. Hänen 1800-luvulla esiin kaivettua muumiotaan on tutkittu runsaasti vuosikymmenten aikana. Nyt tutkijat ovat luoneet tarkan 3D-jäljennöksen Nesyamunin ääniväylästä, tarkoituksenaan selvittää miltä hänen äänensä kuulosti.

Tutkijat ovat jakaneet mallinnoksen avulla tuotetun eeh-äännähdyksen verkossa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kuolleen ihmisen ääntä on onnistuttu luomaan keinotekoisesti uudelleen. BBC:n mukaan tutkijoiden tavoitteena on seuraavaksi luoda kokonaisia virkkeitä Nesyamunin äänellä.