Suomalaiset löysivät uudenlaisen revontulen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomalaiset revontuliharrastajat ovat tehneet merkittävän uuden löydön. Heidän ja avaruustutkijoiden ansiosta on onnistuttu nimeänmään aivan uudenlainen revontulien muoto.

Uusi revontulityyppi sai nimekseen dyynit niiden hiekassa esiintyviä dyynejä muistuttavan ulkomuodon ansiosta. Aaltomaisesti noin 100 kilometrin korkeudessa liikkuvien dyynien uskotaan olevan auringosta purkautuneiden hiukkasten ansiosta loistavia happiatomien virtoja.

Helsingin yliopiston avaruustieteen professori Minna Palmroth julkaisi vuonna 2018 Revontulibongarin opas -kirjan, jossa nimettiin erilaisia revontulien muotoja. Revontuliharrastajat kuitenkin huomasivat, ettei yhdelle revontulimuodolle löytynyt luokitusta. Vähemmän tunnettua revontulta alettiin tutkimaan tieteelliseltä pohjalta, ja lopulta se onnistuttiin kuvaamaan.

– Yksi yhteisen tutkimustyön ikimuistoisimpia hetkiä oli, kun ilmiö tuli tuolloin näkyviin ja pääsimme reaaliajassa sen kimppuun, tähtitiedettä harrastava Matti Helin kuvailee Helsingin yliopiston tiedotteessa.