Valkaisuaineen väitettiin parantavan koronaviruksen – Facebook poistaa perättömät huhut

Digi Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kuten monien päivän polttavien uutisaiheiden tapauksessa, myös koronavirukseen liittyen liikkuu internetissä perättömiä huhuja ja salaliittoteorioita. Jotkut niistä voivat johtaa jopa hengenvaarallisiin seurauksiin.

QAnon-salaliittoteoreetikoilta alkunsa saaneen uskomuksen mukaan valkaisuaineen juominen voi parantaa koronaviruksen. Terveysviranomaiset ovat kuitenkin todenneet huhun vääräksi. Tautien parantamisen sijaan valkaisuaineen juominen voi johtaa oksenteluun ja akuuttiin maksan vajaatoimintaan.

Kyseessä on vain yksi koronavirukseen liittyvä, potentiaalisesti vahingollinen perätön väite. Myös taudin alkuperään ja taudin leviämisen mittakaavaan liittyvät salaliittoteoriat ovat levinneet sosiaalisessa mediassa nopeasti.

Facebook on sittemmin ilmoittanut poistavansa palvelusta koronavirukseen liittyvät, vääräksi todetut väitteet. Yhtiön mukaan tarkoituksena on ehkäistä misinformaation sekä vaarallisen tiedon leviäminen ja sen sijaan ohjata ihmiset heitä auttavan tiedon äärelle.