Laiskuuden huippu – salamanteri ei ole liikkunut seitsemään vuoteen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Salamantereita seuraavat tutkijat ovat hämmästyneet hertsegovinalaisessa luolassa asuvan olmin laiskuudesta. Se ei ole tiettävästi liikkunut seitsemään vuoteen.

Budapestin yliopiston tutkijat laskeutuivat taannoin Vruljak 1 -luolaan, jossa he olivat vuonna 2010 merkanneet 26 olmia. Yksi salamantereista oli pysytellyt 2,579 vuorokauden ajan samassa paikassa. Muut yksilöt eivät olleet juurikaan sen aktiivisia, sillä ne olivat liikkuneet vuosien vuodessa keskimäärin viisi metriä.

Olmeista liikunnallisin oli IFL Science -sivuston mukaan liikkunut 230 vuorokauden ajan yhteensä 38 metriä. Sokeilla salamantereilla ei ole luolassa luontaisia vihollisia, ja niillä on tapana säästää energiaa odottaen ravintona käyttämiensä pienten äyriäisten saapuvan lähelleen. Olmit myös lisääntyvät vain joka 12 vuosi.