Suomen Lidl lopetti kertakäyttömuovin myynnin – tilalle puuta ja paperia

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomen Lidl-myymälöissä ei enää myydä kertakäyttöisiä muovisia aterimia, laseja, juomapillejä eikä muovivartisia vanupuikkoja. Linjauksen myötä säästyy noin 36.000 kiloa muovia vuodessa. Lidl päätti poistaa kertakäyttöiset muovituotteet valikoimistaan kesällä 2018 ja ne poistuivat myynnistä viime vuoden lopussa.

Muovia kertakäyttöisissä tuotteissa on korvattu puupohjaisilla ja muilla kierrätettävillä tai maatuvilla materiaaleilla. Käytännössä esimerkiksi muovivartinen vanupuikko on vaihdettu paperivartiseen ja muovisten kertakäyttöaterimien tilalla on tällä hetkellä tarjolla uudelleenkäytettäviä puisia aterimia.

Lidl karsii myös pakkausmuovin käyttöä. Kauppaketjun tavoite niin Suomessa kuin kansainvälisesti on vähentää viidennes muovista ketjun omien merkkien pakkauksista vuoden 2025 loppuun mennessä. Kertakäyttöiset muovituotteet kielletään koko Euroopan unionin alueella vuodesta 2021 alkaen. Maapallolla tuotetaan vuosittain noin 90 miljardia kiloa muovijätettä, josta noin kymmenen prosenttia päätyy meriin.