Rikos kuin elokuvasta – suomalaiset kultaesineet maksettiin väärällä rahalla

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Poliisi on tutkinut rikosta, jossa ranskalaiset liikemiehet ovat maksaneet 180.000 euron arvosta kultaa väärennetyllä rahalla ja paenneet sen jälkeen maasta vuokra-autolla. Törkeät petokset tapahtuivat lokakuussa 2019 Helsingissä ja Vantaalla.

Toinen tutkittavana olevista rikoksista tapahtui Helsingissä. Siinä epäiltynä olevat ranskalaiset liikemiehet olivat sopineet tapaamisen kultaesineitä myyvän liikkeen edustajan kanssa Helsingissä sijaitsevaan Crowne Plaza hotelliin. Tapaamisen tarkoituksena oli tehdä kaupat 180.000 euron arvoisista kultaesineistä. Ostajat olivat luvanneet maksaa esineistä 200.000 euroa.

Myyjä ja ostajat tapasivat hotellissa lokakuun puolen välin tienoilla ja kaupantekotilaisuus tapahtui ”ähes ennalta sovitun suunnitelman mukaisesti. Myyjä toteutti oman osuuden kauppaan liittyen ja luovutti kultaesineet liikemiehille. Ostajat eivät sen sijaan toimineet aivan yhtä rehellisesti, vaan maksoivat esineet väärennetyillä seteleillä.

Rikolliset toimivat kaupantekotilaisuudessa erittäin taitavasti. Asianomistajalle oli esitetty aluksi oikeaa rahaa, jotka oli laitettu läpi setelintunnistuskoneesta. Tämän jälkeen tapahtui jonkinlainen silmänkääntötemppu, jonka aikana oikeat setelit vaihtuivat väärennettyihin ja ne laitettiin asianomistajan salkkuun. Myyjä oli havainnut maksuksi saatujen seteleiden olevan väärennettyjä vasta päästyään takaisin omaan liikkeeseensä.

Saatuaan kultaesineet haltuunsa epäillyt suuntasivat Vantaalta vuokratulla autolla kohti Turkua, missä he poistuivat maasta Tukholmaan lähtevällä laivalla. Yksi epäillyistä otettiin kiinni Tukholman satamassa hänen poistuessaan laivasta. Epäillyn ja hänen käytössä olleesta vuokra-autosta takavarikoitiin kultaesineitä noin 120.000 euron arvosta. Hän on ollut vangittuna tapauksen johdosta siitä lähtien.

Kaksi muuta epäiltyä pääsivät lyhyen kiinnioton jälkeen jatkamaan matkaansa Ruotsissa. Heidät on vangittu poissaolevana ja heistä on tehty Eurooppalainen pidätysmääräys. Toinen tutkittavana oleva törkeä petos koskee epäillyn Vantaalta lyhyeksi ajaksi vuokraaman auton maasta ulos viemistä ja palauttamatta jättämistä. Poliisi epäilee, ettei autoa ollut alun perinkään tarkoitus palauttaa takaisin.