Tutkimus vahvisti: Stressi lihottaa – vaikuttaa kehon aineenvaihduntaan

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Itä-Suomen yliopisto on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan stressin lievittyminen vaikuttaa myös kehon plasman aineenvaihdunnan profiiliin muutoksiin. Tutkijoiden mukaan tulokset voivat osaltaan valottaa psyykkisen hyvinvoinnin yhteyttä aineenvaihduntaan ja sairastumisriskiin.

Psyykkinen stressi on yhteydessä lihavuuteen, elimistön matala-asteiseen tulehdustilaan ja aineenvaihdunnan häiriöihin. Tutkimusryhmä seurasi ylipainoisten ihmisten kehon rasva-ainepitoisuuksia ja stressin tasoa. Henkilöille tarjottiin psykologista apua elämäntapojen parantamiseen. Tutkimusjakso kesti yhdeksän kuukautta, Scientific Reports -lehti uutisoi.

Kaikki tutkimukseen osallistuneet onnistuivat pudottamaan painoaan. Kehon rasva-aineiden pitoisuus muuttui psyykkisen hyvinvoinnin kohentuessa. Tutkimuksessa löydettiin myös stressitason kanssa korreloivia, ennen tuntemattomia rasva-aineita. Stressin vähentymisellä ja laihtumisella todettiin suora yhteys molekyylitason mekanismeissa. Toisin sanoen monen kuntovalmentajan ohje pätee siitä, että kehon hyvinvoinnin lisäksi on kiinnitettävä huomiota mielen eheyteen.