Tutkimus: Aivoystävällinen ruokavalio lisää suorituskykyä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomalaistutkimus on selvittänyt ruokavalion merkitystä toimistotyöntekijöiden kognitiiviseen suorituskykyyn ja vireystasoon liittyen. Tutkimukseen osallistuneet söivät kahta erilaista ruokavaliota kahdeksan viikon tutkimusjaksolla. Tulokset puoltavat hyvien rasvojen ja monimutkaisten hiilihydraattien puolesta.

Fazer, Nokia, Nightingale Health ja Työterveyslaitos selvittivät Brainfood InterVention -tutkimuksessa aivoystävällisen ruokavalion vaikutuksia työikäisten hyvinvointiin, vireyteen ja kognitiiviseen suoriutumiseen. Tutkimusjakson ensimmäiset neljä viikkoa 84 tutkimukseen osallistunutta noudatti tyypillistä länsimaista ruokavaliota. Heidän nauttimansa ateriat eivät noudattaneet rasvan ja hiilihydraattien laadun osalta pohjoismaisia ravitsemussuosituksia.

Jälkimmäiset neljä viikkoa tutkittaville tarjottiin aivoystävällistä ruokaa, jossa rasvan ja hiilihydraatin laatu oli tarkkaan harkittu. Tämän jakson aikana tutkittavat saivat ravitsemusneuvontaa ja tietoa säännöllisen ateriarytmin merkityksestä. Fazer tarjosi tutkittaville henkilöstöravintolassa aivoystävälliset lounaat ja välipalat sekä kotiin vietävät aamiaistarvikkeet.

Tutkimukseen osallistuneiden ruokailu ja kuntoilutottumuksia seurattiin sekä rintapannalla että verianalyyseilla. Lisäksi heidän kognitiivista suoriutumista testattiin. Osallistujat pitivät ruokapäiväkirjaa. Parhaiten aivoystävällistä ruokavaliota noudattaneet paransivat suoritustaan keskittymiskykyä mittaavissa testeissä ja tunsivat itsensä aamuisin muita tutkittavia virkeämmiksi ja palautuneemmiksi.

Aivoystävällinen ruokavalio oli hyväksi myös sydän- ja verisuoniterveydelle: se laski LDL-kolesterolin ja muiden aivojen hyvinvoinnille haitallisten rasvojen sekä fosfolipidien pitoisuuksia verenkierrossa. Aivoystävällisiin ruokiin lukeutuvat vitamiineja ja mineraaleja sekä terveellisiä rasvoja sisältävät ruoka-aineet kuten parsakaali, täysjyväkaura, tumma suklaa, lohi, mansikat ja hasselpähkinät.