Nyt vietetään Aivoviikkoa – kuitujen syöminen vaikuttaa aivojen terveyteen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Oxfordin yliopiston julkaiseman tutkimuksen mukaan kuidun lisääminen ruokavalioon on yhteydessä aivoinfarktin alentuneeseen riskiin. Tutkimuksen mukaan kymmenen gramman lisäys päivittäiseen ravinnosta saatuun kuitumäärään vähentää aivoinfarktin riskiä 23 prosentilla.

Runsaan kuidun määrä ruokavaliossa on pitkään tiedetty edistävän terveyttä. European Heart Journalin julkaisemaan tutkimukseen osallistui yli 400.000 henkilöä yhteensä yhdeksästä Euroopan maasta. Ihmisten tulisi saada suositusten mukaan 25–35 grammaa kuituja vuorokaudessa. Ravintokuitua saa täysjyvätuotteiden lisäksi hedelmistä, kasviksista, marjoista ja pähkinöistä sekä siemenistä.

Aivoinfarktin aiheuttaa aivojen valtimon tukkeuma, jonka seurauksena aivot kärsivät hapenpuutteesta ja tälle aivoalueelle syntyy kuolio. Nyt vietettävä Aivoviikko kehoittaa ihmisiä kiinnittämään huomiota pieniin valintoihin aivojen ja muistin toimintaa parantaakseen. Kuitujen lisääminen ruokavalioon on yksi keino.