Tutkijat löysivät planeetan, jossa taivaalta sataa rautaa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maailmankaikkeuden syövereistä löytyy paikkoja, jotka hämmästyttävät äärimmäisillä olosuhteillaan. Nyt tutkijat ovat löytäneet todellisen heavy metal -henkisen planeetan, jossa taivaalta sataa rautaa.

640 valovuoden päässä aurinkokunnastamme sijaitseva Wasp-76b kiertää tähteään niin läheltä, että lämpötila kohoaa päivisin 2,400 asteeseen. Yöllä lämpötila puolestaan laskee 1,000 asteen verran. Päivisin kuumuuden ansiosta höyrystyvät metallit satavat yöllä alas taivaalta.

Kaasuplaneetta Wasp-76b hämmästyttää myös kokonsa puolesta. Se on nimittäin kaksi kertaa Jupiteria suurempi. Tähden vain 1,8 maan vuorokaudessa kiertävä planeetta on myös Space.com-sivuston mukaan vuorovesilukkiutunut, minkä ansiosta sen toinen puoli on jatkuvasti aurinkonsa puolella.