Varjoliitäjän kauhun hetket videolle – kenkä tarttui punoksiin ilmassa

Urheilu Viihdeuutiset · Stara.fi

Varjoliito on yksi turvallisimmista ilmailun muodoista, koska lentonopeus on yleensä melko hidas. Joskus tulee kuitenkin eteen tilanteita, joissa kaikki ei menekään aivan suunnitelmien mukaan. Nyt nimimerkki Akro Marci on julkaissut verkossa videon, jossa hänet nähdään poikkeuksellisen tukalassa tilanteessa.

Videolla lento näyttää sujuvan melko hyvin, kunnes yhtäkkiä tulee ilmeisesti raju termiikkipuuska, joka heilauttaa pilotin ylösalaisin ja siiven pilotin vierelle. Sen seurauksena varjoliitäjän toinen kenkä nousee punosten tasalle ja takertuu lähes kohtalokkaalla tavalla C-punokseen aivan jarrupunoksen karabineerin viereen. Punos oli tarttunut kengässä olevaan pieneen koukkuun.

Jalan paino aiheuttaa nopeasti siiven takaosan jarrutuksen ja siten syvän spiraalin, mikä taas aiheutti hallitsemattoman lentotilan ja pilotille hengenvaaran. Lopulta piinallisen pitkien sekuntien jälkeen pilotti saa riisuttua kengän jalastaan, jolloin myös siihen takertuneet punokset pääsevät vapaaksi. Vapautuminen tapahtui vain sekunteja ennen kuin se olisi ollut liian myöhäistä ja varjoliidin olisi pudonnut pilotteineen maahan.