Tutkimus: Jotkut veriryhmät ehkä herkempiä koronavirukselle

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vaikka covid-19 -virus on levinnyt maailmalla jo kuukausien ajan, on virukseen liittyvissä tiedoissa edelleen aukkoja. Nyt taudin on havaittu saattavan vaikuttaa voimakkaammin tietyn veriryhmän edustajiin.

Wuhanin yliopiston alustavissa tutkimuksissa tutkittiin 2,173 koronapotilaan veriryhmiä. Tulosten perusteella tauti voi tarttua herkimmin A-veriryhmän edustajille. Heidän tapauksessaan myös oireet vaikuttivat voimakkaammilta. Pienin tartuntariski oli O-veriryhmällä.

206 koronavirukseen kuolleesta potilaasta 63 prosentilla veriryhmä oli A. Sama kaava toistui potilailla iästä ja sukupuolesta riippumatta. Tutkijoiden mukaan eri veriryhmien edustajien erot koronatilastoissa saattavat johtua luonnollisten vasta-aineiden esiintymisestä veressä.

Independent-lehden mukaan tutkijat korostavat ettei eri veriryhmien ja koronatartuntojen välistä yhteyttä voida vahvistaa ennen lisätutkimuksia. He kuitenkin toivovat terveydenhoitoalan ammattilaisten ottavan huomioon potilaiden verityypin hoidon aikana.