Janne Kataja koronakriisistä: ”Nyt tarvitaan radikaaleja ratkaisuja”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Koko maailmaa parhaillaan piinaava koronaviruksen pandemia on saanut eri maissa aikaan eri tasoisia kieltoja, ja Suomessa on vielä toistaiseksi tyydytty pelkkiin suosituksiin. Ne ovat osoittautuneet kaikkea muuta kuin tehokkaiksi, kun ravintoloissa ja Lapin turistikohteissa riittää yhä väkeä.

Nyt näyttelijä ja yrittäjä Janne Kataja on kantanut oman kortensa kekoon ja julkaissut verkossa videon, jossa hän kertoo terveisensä vapaaehtoisesta karanteenista käsin. Kataja pitää monien asiantuntijoiden tavoin välttämättömänä nykyistä tiukempia kieltoja suomalaisten liikkumiseen.

– Ilman käskyjä kieltoja emme voi ihan tarkkaan tietää missä menee millekin tapaamiselle tai toiminnalle rajat, eli eristäytyminen ei täysin toimi. Niinpä nyt pitäisi määrätä ulkonaliikkumiskiellot niiltä osin missä ei ymmärretä liikkua oikein ja myös sulkea kaupat pois lukien ruokakaupat ja apteekit. Ja ruokakauppaan päästää kerralla aina sen verran väkeä, että tartuntariski on mahdollisimman pieni, Janne Kataja kertoo videollaan.

Katajan mukaan kauppojen sulkemista ei voi jättää yksin yrittäjien harteille, sillä siihen tarvitaan valtiovallan käsky tarpeeksi tehokkaiden tulosten saamiseksi. Suosikkinäyttelijä on samalla kannalla kuin esimerkiksi maailman terveysjärjestö WHO ja Euroopan tautikeskus ECDC, jotka suosittelevat valtioille liikkumisen tehokasta estämistä.

– Nyt pitää määrätä ulkonaliikkumiskielto, jos emme muuten ymmärrä olla tapailematta toisiamme. Tämä epidemia ei laannut, ellemme ymmärrä pysytellä kotona ja vältellä sosiaalisia kontakteja. Nyt tarvitaan radikaaleja ratkaisuja. Muistakaa, että tämä ei ole vaarallinen vain vanhuksille, vaan uusiempien tutkimusten mukaan tämä on vaarallinen ihan kaiken ikäisille. Ja myös oireeton voi olla taudin kantaja.