Uudenmaan rajat kiinni liikenteeltä – tässä vapaan liikkumisen rajat

Viihdeuutiset · Stara.fi

Hallitus kertoi eilen lehdistötilaisuudessa tuoreimmat päätöksensä koronaviruksen vastaisessa taistelussa. Viikkokausia liian myöhään aloitetut toimenpiteet sisältävät seuraavassa vaiheessa Uudenmaan maakunnan eristämisen muusta Suomesta, sillä maakunnassa on todettu valtaosa koko maan koronatartunnoista. Tosin testaaminen on lähes lopetettu, joten kyseessä on ennemminkin arvaus tartuntojen määrästä.

Uudenmaan eristäminen muusta Suomesta jatkuu tämän hetken tietojen mukaan 19. huhtikuuta saakka ja se astuuv voimaan, kun perustuslakivaliokunta on rajoituksen käsitellyt. Hallituksen kaavailujen mukaan henkilöt eivät saa mennä Uudellemaalle tai poistua sieltä. Poikkeuksena ovat pakottavat tilanteet, kuten liikkuminen työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittamiseksi tai lähiomaisen kuoleman vuoksi, lapsen tapaamisoikeuden toteuttamiseksi tai muun niihin merkitykseltään rinnastuvan painavan henkilökohtaisen syyn vuoksi.

Kuva: Google Maps

Helsinki-Tampere -moottoritie on yksi koko maan tärkeimmistä maanteistä, ja se tulllaan nyt katkaisemaan molempiin suuntiin Hyvinkään pohjoisrajalta, jossa kulkee Uudenmaan ja Kanta-Hämeen raja. Turkuun mennessä matkanteko katkeaa Lohjan ja Salon noin puolivälissä ja Poriin mentäessä Liesjärven kansallispuiston kohdalla. Kotkan suuntaan ajettaessa Uusimaan raja on Pyhtään länsipuolella ja Lahden suuntaan ajettassa Mäntsälässä noin 30 kilometriä ennen Lahtea.

Puolustusvoimat ovat varautuneet siihen, että virka-apupyyntöjä voi tulla koronaviruksen torjuntaan liittyen. Puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoi, että kyseessä voi olla esimerkiksi liikenteenohjaus, jossa voidaan käyttää varusmiehiä. Toiminta tapahtuu poliisin johdolla, sillä varusmiehillä ei ole poliisin valtuuksia. Uudenmaan ja rajanaapurien välisille sadoille teille on siis todennäköisesti luvassa puolustusvoimien tiesulkuja. Tavara-, rahti- ja jakeluliikenne toimii jatkossakin normaalisti kuten myös työmatkaliikenne, joka mahdollistetaan myös joukkoliikenteessä niin linja-autoissa kuin junissakin.

Ravintoloiden sulkemista hallitus ei kyennyt vieläkään tekemään ennakkotiedoista huolimatta. Hallitus kertoi aiemmin, että ravintolat ollaan sulkemassa 31. toukokuuta saakka, mutta päätöstä asiasta ei saatu vielä tehtyä. Päätöksen sijaan pääministeri Sanna Marin vetosi ravintolayrittäjiin, että he sulkisivat liiketilat paikan päällä ruokailevilta ja että ravintoloista myytäisiin jatkossa ruokaa vain mukaan noudettavaksi. Hallitus kertoi lisäksi pyrkivänsä tukemaan yrittäjiä ahdingossa, mutta konkreettisia ratkaisuja ei ollut kuitenkaan vieläkään esittää.