Psykiatri varoittaa: ”Karanteenit vaikuttavat Suomen päihde- ja mielenterveyspalveluihin”

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Monet ovat arvostelleet Suomen toimia taistelussa koronavirusta vastaan. Ennakointi on puuttunut lähes kokonaan. Nopeat ja tehokkaat testaukset olisivat selvittäneet ulkomailta Suomeen saapuneet taudinkantajat ennen viruksen holtitonta leviämistä. Nyt maksetaan kalliimpi lasku sillä, että koko maa pysäytetään.

Loppulasku kasvaa myös mielenterveysongelmien ja päihderiippuvuuksien lisääntymisellä ja vaikuttaa sen kautta myös lastensuojeluun. Työttömyys tulee lisääntymään radikaalisti. Ongelmat kasaantuvat ja monille päihteet voivat olla ainoa pakotie ahdingosta.

– Suomessa on yli puoli miljoonaa ihmistä, joiden alkoholinkulutus ylittää riskirajat. Nyt on vaarana, että riskikulutus kasvaa edelleen. Lipsuminen suurkulutuksen puolelle on mahdollista, kun stressi kasvaa, kotoa ei voi liikkua juuri mihinkään ja normaalit sosiaaliset pidäkkeet höllentyvät, Terveystalon psykiatri Antti-Jussi Ämmälä varoittaa.

Työpaikoille ei voi mennä pienessä sievässä tai alkoholilta haisten. Etätöissä se onnistuu ilman, että kukaa välttämättä huomaa ongelmaa. Arkirutiinien muuttuminen voi vaikuttaa kohtalokkaasti perheiden toimintaan. Seppälä on huolissaan erityisesti pidemmän tähtäimen riskeistä. Moni voi etsiä hetken helpotusta alkoholista, kun poikkeustila jatkuu viikkoja tai kuukausia ja esimerkiksi taloudelliset huolet rysähtävät täysillä ihmisten niskaan.

Erityisen huolissaan Seppälä on lapsista, joille koti ei näissä oloissa ole välttämättä turvallinen paikka.

– Siksi epidemia on erityishaaste jo ennestään kuormittuneelle lastensuojelulle ja tietysti yleisemmin päihde- ja mielenterveystyölle, Seppälä sanoo.

Ammattilaiset suosittelevat nyt työnantajia kiinnittämään huomiota työkykyjohtamiseen, jotta työntekijät eivät jäisi yksin ongelmiensa kanssa. Ihmisiä on myös kannustettava liikunnan pariin, jotta rentoutuminen ei vaadi useampaa viinilasillista joka ilta.