Laki muuttuu kesäkuussa – polkupyöräilijöille luvassa sakkoja

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Traficom muistuttaa suomalaisia uuden tieliikennelain käyttöön ottamisesta kesäkuun alussa. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että jatkossa polkupyörässä pitää olla myös takavalo hämärällä. Polkupyöräilijät saavat myös uusia liikennemerkkejä.

Kesäkuusta lähtien polkupyörissä tulee olla hämärällä tai pimeällä eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävän valaisimen lisäksi myös taaksepäin punaista valoa näyttävä valaisin. Valot ovat pakollisia myös silloin, jos näkyvyys on huonontunut sään takia, Traficom muistuttaa.

Jatkossa polkupyöräilijöiden on väistettävä bussia kuten autoilijoiden. Matkustajia saa kuljettaa laillisesti, mikäli polkupyörässä on niille varustettu istuin. Myös pyörätiet ja niiden merkinnät tulevat muuttumaan. Poliisi voi sakottaa polkupyöräilijä jatkossa liikennevirhemaksuilla. Suomessa polkupyörien valot eivät ole kovin yleisiä, joten sakkoja lienee luvassa ainakin alkuvaiheessa.