Älyvessa tunnistaa käyttäjät peräaukosta – ja havaitsee sairauksia

Digi Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vessanpönttö saattaa tulevaisuudessa toimittaa myös lääkärin virkaa. Tutkijat ovat nimittäin kehitelleet älyvessan, jonka pitäisi kyetä havaitsemaan merkkejä mahdollisista sairauksista. Standfordin lääketieteellisen yliopiston tutkijoiden luoma laite on varustettu kameroilla sekä liikkeentunnistimilla ja mahtuu wc-pöntön sisään.

Laite kykenee analysoimaan vessaan päätyvät aineet ja lähettämään niiden tiedot turvalliselle serverille. Tietokone kykenisi tämän jälkeen selvittämään jätösten perusteella mikäli pöntön käyttäjä kärsii esimerkiksi ärtyneen paksusuolen oireyhtymästä, munuaisvaivasta tai eturauhassyövästä.

Älypönttö kykenee erottamaan pöntöllä vierailevat tunnistamalla heidät sormenjälkien ja peräaukon perusteella. Konseptina jo 15 vuoden ajan kehiteltyä älyvessaa on toistaiseksi kokeiltu 21 vapaaehtoisen voimin. Independent-lehden mukaan lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan selvittämään, kuinka tehokkaasti wc kykenee analysoimaan ihmisten jätöksiä.