Poliisi toivoo pääsiäisrauhaa koteihin ja tielle

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Huomenna vietettävä kiirastorstai aloittaa pitkän viikonlopun monen kotona. Pääsiäisen aika on haasteellista poliisille kotihälytysten sekä perhe- ja lähisuhdeväkivallan näkökulmasta. Tilannetta saattaa kiristää myös se, että kun ravintolat ovat kiinni, alkoholia on tullut hankittua kotiin varastoon ja pääsiäiseksi suunnitellut matkat on peruttu.

– Kotona pysyminen, toimettomuus ja liika alkoholi ovat huono yhdistelmä. Myös huoli omasta tai läheisen sairastumisesta ja epävarmuus toimeentulosta painavat mieltä. Nämä tekijät voivat aiheuttaa riitaa ja johtaa lähisuhdeväkivaltaan, poliisitarkastaja Pekka Heikkinen Poliisihallituksesta sanoo.

Nyt olisikin keskityttävä siihen, että ihmiset pysyvät kodeissaan ja siellä säilyisi pääsiäisrauha. Pekka Heikkinen toivoo, että ihmiset ottaisivat nyt tosissaan rauhan ja sovun säilymisen. Jos kuitenkin tilanne kotona kärjistyy, apua on saatavissa. Poliisin kotihälytystehtävien määrä on noussut alkuvuodesta.

– Aikuisten olisi syytä jo etukäteen pohtia, miten pääsiäinen voitaisiin viettää niin, että ikäviltä ongelmilta vältyttäisiin. Jospa yritettäisiin keskittyä rauhassa yhdessäoloon. Nyt jos koskaan tarvitaan vastuullista vanhemmuutta, Heikkinen sanoo.

– Jos pelkäät tai olet jo kokenut väkivaltaa, puhu siitä, hae apua turvakodista, avopalveluista tai chatistä. Turvakodit ovat auki, Ensi- ja turvakotien liiton chat on laajentanut aukioloaikojaan, Nollalinja palvelee 24/7, Rikosuhripäivystys palvelee, Naisten linja ja Miessakit toimivat. Akuutissa tilanteessa soita 112, Heikkinen korostaa.