Ruokavalio voi auttaa apeaan mielialaan – tee nämä kolme muutosta

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Masennus on valitettavan yleinen mielenterveydellinen ongelma, josta hyvin moni kärsii jossain vaiheessa elämäänsä. Ahdistus ja masennus kulkevat usein käsi kädessä, mutta osa ihmisistä voi kokea ahdistuvansa vaikka ei kokisikaan mitään masennuksen oireita.

Ruokavalio voi helpottaa masennuksen oireita ja parantaa mielialaa. Ravintoneuvoja Rick Miller suosittelee lisäämään ruokavalioon etenkin täysjyvätuotteita ja hitaasti energiaa vapauttavia hiilihydraatteja. Hyviä lähteitä ovat muun muassa herneet, palkokasvit, linssit, kikherneet ja tärkkelyspitoiset kasvikset ja juurekset.

Terveellisen rasvan määrää kannattaa myös lisätä ruokavaliossa. Tämä tarkoittaa muun muassa pähkinöiden, avokadon, rasvaisen kalan ja oliiviöljyn syömistä päivittäin. Rick Miller suosii myös lihan syömistä hyvien ravintoarvojen vuoksi. Kasvisruokaa suosiville ravintoneuvoja kehottaa ravintolisiä, jotka sisältävät muun muassa sinkkiä, rautaa ja B12-vitamiinia.

Tutkimukset ovat myös aiemmin Healthista-sivuston mukaan osoittaneet, että prosessoidun ruoan, roskaruoan ja sokerin määrää omassa ruokavaliossa kannattaa vähentää. Prosessoidut ruoat kuten leivonnaiset, sokeriset herkut ja uppopaistetut ruoat voivat lisätä masennuksen oireita.