Maan kaltainen planeetta löytyi avaruudesta – mahdollisuus elämän syntymiselle

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Avaruudesta on vuosikausien ajan etsitty planeettoja, joiden olosuhteet voisivat olla elämälle suotuisat. Nyt tutkijat ovat löytäneet uuden eksoplaneetan, jonka uskotaan muistuttavan Maapalloa.

Kepler-1649c on Maata vain 1,06 kertaa suurempi ja vastaanottaa tähtensä valoa noin 75 prosentin verran siitä, kuinka paljon planeettamme saa valoa Auringolta. Tämä viittaisi planeetan lämpötilan olevan samaa luokkaa kuin Maapallolla. Planeetta sijaitsee myös elämälle suotuisalla vyöhykkeellä, minkä ansiosta sen pinnalla voisi olla juoksevaa vettä.

Kepler-1649c kiertää Aurinkoa pienempää ja viileämpää punaista kääpiötä. Sen kiertorata sijaitsee kuitenkin melko lähellä tähteä, ja planeetta kiertääkin sen vain 19,5 Maapallon vuorokautta vastaavassa ajassa.

Planeetta löydettiin jo vuonna 2018 toimintansa lopettaneella Kepler-teleskoopilla. Se jäi kuitenkin huomaamatta tutkijoille tietokonealgoritmin luokiteltua planeetan vääräksi positiiviseksi tulokseksi. Kappale todettiin planeetaksi vasta taannoin testituloksia uudelleen analysoivan ryhmän ansiosta, uutisoi CNN.