Nyt katseet iltataivaalle – Venus loistaa kirkkaana

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Moni on saattanut ihmetellä alkuvuodesta taivaalla erityisen kirkkaana hohtavaa taivaankappaletta. Se hohtaa tähteä muistuttavan kirkkaana kohteena lännen suunnassa heti iltahämärän saavuttua.

Varsinaisen tähden sijaan kyseessä on Venus. Se voidaan erottaa tälläkin viikolla taivaalta kasvavan kuunsirpin läheisyydestä mikäli säät vain sen sallivat. Jos Venusta ei sen kirkkaudesta huolimatta erota, voi apua saada esimerkiksi iOS- ja Android-laitteille saatavilla olevista ilmaisista taivaskarttasovelluksista.

Venus on kirkkaudeltaan taivaalla näkyvistä kohteista kirkkain Auringon ja Kuun jälkeen. Planeetan kiertorata sijaitsee lähellä Aurinkoa, minkä ansiosta se myös heijastaa auringonvaloa voimakkaasti ja erottuu hyvin hämärällä taivaalla.