Tutkimus: Pienten lasten liiallinen ruutuaika voi johtaa kehityshäiriöihin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Drexelin yliopiston lääketieteellinen korkeakoulu ja Dornsifen julkisen terveydenhuollon opetuslaitos ovat toteuttaneet yhteistutkimuksen, jonka mukaan pienten lasten istuttaminen tabletin tai television ääreen voi johtaa myöhemmin erilaisiin kehityshäiriöihin. Runsas ruutuaika altistaa etenkin autismikirjon erilaisille häiriöille.

JAMA Pediatricksin julkaiseman artikkelin mukaan vuoden ikäisten ruutuaika lisää erilaisten autismikirjon häiriöiden saamisen riskiä neljä prosenttia. Sen sijaan lapsen kanssa yhdessä leikkiminen vähentää riskiä yhdeksällä prosentilla. Tutkimus osoittaa, että aikuisten tulisi leikkiä lasten kanssa enemmän sen sijaan, että istuttaisivat pienokaisiaan ruudun ääreen.

Leikkitaidot opettavat lasta sosiaaliseen kanssakäymiseen. Ruutuajan rajoittaminen on kannattavaa ja palkitsee pitkässä juoksussa. On olemassa hyödyllisiä ja opettavaisia sovelluksia, mutta parhaiten lapsi oppii yhdessä vanhemman kanssa.