Elinluovutus tärkeää myös poikkeusaikana – 570 ihmistä odottaa uutta elintä Suomessa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Elinsiirto on paras, joskus ainoa vaihtoehto, pitkälle edenneen munuais-, maksa-, sydän-, keuhko- tai suolistosairauden hoitoon. Suomessa on tällä hetkellä 570 ihmistä, jotka odottavat uutta elintä. Elinsiirrot jatkuvat koronaviruspandemiasta huolimatta.

Jokaisen kannattaa halutessaan täyttää elinluovutustestamentti. Tällöin varmistaa, että antaa mahdollisesti elämän toiselle ihmiselle oman kuoleman jälkeen. Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä elinaikanaan kieltänyt. Tiedossa oleva tahto kuitenkin nopeuttaa ja helpottaa elinluovutusta. Lompakosta löytyvä kortti kertoo oman tahdon läheisille.

– Uskalla kertoa elinluovutustahtosi poikkeusaikanakin. Elinluovutustahdon ilmaiseminen ei ennusta pahaa. Pieni teko tänään on ainutkertainen mahdollisuus tehdä hyvää ja pelastaa tulevaisuudessa jopa kuuden ihmisen hengen, sanoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.