Tutkijat toiveikkaina: Onko laamoissa ratkaisu koronakriisiin?

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkijat ympäri maailmaa etsivät parhaillaan mahdollisia keinoja pysäyttää koronapandemia. Yksi ratkaisu taudin torjumiseen saattaa löytyä jokseenkin yllättävistä eläimistä.

Laamojen verestä löytyvää vasta-ainetta saatettaisiin kyetä käyttämään pandemian pysäyttämiseksi. Tutkijat ovat onnistuneet paikantamaan vasta-aineen Winter-nimisestä nelivuotiaasta Laamasta Belgiassa. Aine vaikuttaa neutraloivan niin SARS-CoV-1, MERS-CoV -virusta kuin tämänhetkisen pandemian aiheuttanutta COVID-19 -virustakin.

Laamojen veressä olevia vasta-aineita on New York Times -lehden mukaan aikaisemmin käytetty esimerkiksi HIV- ja influenssalääkkeiden kehittämiseen. Tuore koronavirukseen liittyvä tutkimus on kuitenkin vielä alkutekijöissä. Vasta-aineetta kokeillaan parhaillaan hamstereille, ja ihmiskokeiden vuoro on vasta myöhemmin.

Tutkimuksen pohjalta mahdollisesti kehiteltävä lääke toimisi rokotteiden tavoin. Kuuri ruiskutettaisiin ihmisiin joilla koronatartuntaa ei vielä ole, ja se tarjoaisi noin 1-2 kuukautta kestävän suojan virukselta.