Koirillakin on murrosikä – muistuttaa ihmisten teini-ikää

Lifestyle Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Murrosikä ei ole haastavaa aikaa ainoastaan ihmisille. Tuoreen tutkimuksen perusteella teini-ikä tuo koirille tullessaan samanlaista tunteiden myllerrystä kuin ihmisnuorillekin.

Tutkijat huomasivat murroiskäisten koirien käyttäytyvän toisinaan tarkoituksella huonosti koetellakseen itsensä ja huoltajiensa välistä suhdetta. Tätä tapahtuu erityisesti koiran ollessa epävarma itsensä ja omistajan välisestä siteestä. Eläin saattaa tällä tavoin selvittää, kannattaako sen pysytellä omistajan luona vai seurata lisääntymishalujaan ja etsiä kumppani.

Iso-Britannian Newcastlen yliopiston tutkimuksessa seurattiin 82 viisikuukautisen ja 80 kahdesankuukautisen koiran arkea. Tutkijoille kävi ilmi, että kahdeksan kuukautta vanhat koirat sivuuttivat istumiskäskyt miltei puolta todennäköisemmin kuin viisi kuukautta vanhat koirat. Samalla koirien tottelevaisuus tuntemattomia ihmisiä kohtaan vain kasvoi.

The Gurardian -lehden mukaan tutkija Lucy Asher uskoo etteivät murrosikäiset koirat käyttäydy huonosti vain ilkeyttään, vaan ihmisteinien tavoin hormoneissa ja aivoissa tapauhtuvien muutosten vuoksi. Asher kertoo tutkimuksen tavoitteena olleen saada omistajat ymmärtämään nuoria koiriaan paremmin. Koiria nimittäin toimitetaan eläinkohteihin runsaasti juuri niiden ollessa murrosikäisiä.