Brother Christmasin mediakohusta kirja: ”Parran takana ei ollutkaan roisto”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kaksi vuotta sitten helmikuussa käynnistyi mittava Brother Christmasiin liittynyt kohu, joka sai alkunsa Helsingin Sanomien julkaistua yhdistystä käsittelevän artikkelisarjan. Myös Seura-lehti julkaisi useita Brother Christmasia moittivia paljastusjuttuja. Molempien lehtien artikkelien todenperäisyys kyseenalaistettiin välittömästi.

Brother Christmasia koskeneesta mediakohusta on nyt kirjoitettu Tapaustutkimus: Brother Christmas – Parran takana ei ollutkaan roisto -niminen kirja, joka paljastaa lehtikirjoittelun taustat. Tomi Lindblomin kirjoittamaan kirjaan on haastateltu muiden muassa Helsingin Sanomien ja Seuran käyttämiä lähteitä, ja lisäksi kirjassa julkistetaan kohuun liittyviä sähköposteja ja muita viestejä.

– Kirja on kertomus siitä, kuinka voimattomaksi ihminen saa itsensä tuntea joutuessaan median hyökkäyksen kohteeksi. Oman syyttömyytensä todistaminen on monella tapaa mahdotonta, kun vastassa on maan valtalehti ja moni muu media kaikella arvovallallaan, tietokirjailija Tomi Lindblom kertoo.

Kirja kertoo miten Helsingin Sanomien artikkelien lähde otti yhteyttä lehteen ja kuinka hän innosti toimittajat uskomaan, että Brother Christmas -hahmon takaa löytyvä Ari Koponen olisi suuren luokan huijari. Kirjassa kerrotaan myös miten ajojahtiin lähti mukaan myös Seura-lehti, joka ryhtyi syyttämään Brother Christmasia muun muassa kuitittomasta toiminnasta ja kirjanpitorikoksesta.

Kirja on journalistinen tapaustutkimus ja sisältöanalyysi Helsingin Sanomien ja Seuran artikkeleista. Lisäksi kirjassa luodaan perusteellinen katsaus Brother Christmasia ja Ari Koposta kohdanneeseen parin vuoden aikaiseen laajaan julkisuuteen ja siitä aiheutuneeseen tapahtumaketjuun poliisitutkimuksineen ja oikeudenkäynteineen. Samalla kirja opastaa miten tulee toimia, jos joutuu median yllättävän lähestymisen kohteeksi ja kuinka pitää puolensa medioiden iskuja vastaan.