Poliisi paljasti: Koronapandemia vaikuttanut ajonopeuksiin

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Olemme kertoneet alkuvuoden hurjastelijoista, jotka ovat kasvattaneet poliisin tilastoja törkeistä liikenneturvallisuuden vaarantamisista. Poikkeusolot ovat hidastaneet kasvua, mutta ylinopeuksia on silti kirjattu 30 prosenttia viime vuoden vastaavaa ajankohtaa enemmän.

Poliisihallitus selvitti koko Euroopan tilannetta lähettämällä sähköpostikyselyn liikennepoliisiverkosto ROADPOLin noin kolmenkymmenen jäsenmaan yhteyshenkilöille. Heistä hieman yli puolet vastasi takaisin.

– Selvityksen mukaan ylinopeuksien – jopa kovienkin sellaisten – lisääntyminen ei ole ongelma ainoastaan Suomessa, vaan monessa Euroopan maassa. Koronakriisi näyttää lisänneen liikenneturvallisuuden kannalta riskialtista ja erittäin moitittavaa liikennekäyttäytymistä, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta sanoo.

Ylinopeutta ajetaan etenkin tyhjillä teillä, joita on riittänyt poikkeusaikana. Helsingin poliisilaitoksen tietoanalyytikko Mika Sutelan mukaan suuret ylinopeudet ovat lisääntyneet muun muassa Itävallassa ja Sveitsissä. Virossa ylinopeuksia on tullut aiempaan tahtiin, vaikka liikennemäärät ovat vähentyneet yli kolmanneksella.

Serbiasta raportoidaan, että liikenneonnettomuudet ja tieliikennekuolemat ovat puolittuneet koronakriisin aikana. Unkarissa ylinopeusrikkomukset, tieliikennekuolemat ja muun muassa moottoripyöräonnettomuudet ovat vähentyneet poikkeusolojen aikana. Myös Sloveniassa ja Kroatiassa liikenneturvallisuustilanteen kerrotaan yleisesti ottaen parantuneen.

– Kroatiassa kuitenkin nuorille kuljettajille kuolemaan johtaneita onnettomuuksia on tapahtunut useita. Taustalla on ollut ajokokemuksen puutetta sekä ylinopeuksia. Tšekissä ja Liettuassa on tapahtunut viime viikkoina useita kuolemaan johtaneita onnettomuuksia, muun muassa moottoripyöräilijöille.

Koronasta pahoin kärsineessä Espanjassa muun muassa turvavöiden käyttämättömyyttä on havaittu aiempaa enemmän ja myös ylinopeudet ovat sielläkin lisääntyneet. Sen sijaan Italiassa ylinopeudet ovat vähentyneet kovien koronarajoitusten vuoksi. Alankomaissa liikennerikokset ovat lisääntyneet voimakkaasti ja siellä suunnitellaankin jo erikoistoimenpiteitä ongelman kitkemiseksi.