Tutkijat kehittelevät koronaviruksen tunnistavaa sensoria – yhdistetään älypuhelimeen

Digi Terveys · Tim Isokivi

Koronavirustestin tekeminen saattaa tulevaisuudessa onnistua kotiolosuhteissa oman älypuhelimen avulla. Tutkijat kehittelevät parhaillaan sensoria, jonka pitäisi helpottaa mahdollisen virustartunnan havaitsemista.

Projektia johtaa Utahin yliopiston insinööri Massood Tabib-Azar. Sensori perustuu teknologiaan, joka kehiteltiin alun perin zikavirustartuntojen havaitsemiseen. Nyt tavoitteena on, että sensori havaitsisi covid-19 -taudin.

Sensorista on jo luotu parin sentin kokoinen prototyyppi, joka yhdistetään älypuhelimeen Bluetoothin kautta. Testin tehdäkseen koehenkilön tarvitsisi vain hengittää, niistää tai aivastaa sensoriin. Koetulos olisi valmis noin 60 sekunnissa.

Sensorin kliiniset kokeet on Metro-lehden mukaan määrä aloittaa heinäkuussa. Mikäli projekti tuottaa toivotun kaltaista tulosta, saattaisivat noin 50 euron hintaiset sensorit ilmestyä myyntiin aikaisintaan elokuussa.