Opiskelun päättymistä kannattaa juhlia – pidä juhlat puutarhassa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Koronaviruspandemia estää tänä vuonna isojen juhlien järjestämisen. Silti kaikki opiskelunsa päättävät ansaitsevat oman juhlapäivänsä. Nyt jos koskaan ammattiin valmistumista tai ylioppilaslakin saamista voi juhlia puutarhassa.

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus suosittelee tänä vuonna suosimaan paikallisia ja kauden raaka-aineita. Ulkojuhlien suolaiseksi tarjottavaksi sopii parhaiten kylmänä maistuva tarjottava. Ruokaisat lihaa tai kalaa sisältävät salaatit, täytetyt voileivät, pienet lihapullat tai kasvispyörykät. Juomaksi sopii raparperista valmistettu sima ja kakkuna kelpaa savusärkivoileipäkakku.

– Särkitäyte on fiksu valinta. Särjen kalastus puhdistaa järviä ja vähentää niiden rehevöitymistä. Kun voileipäkakun valmistaa nakukakkuna eli reunat paljaina, se kestää paremmin kuljetusta tai kakusta voi helpommin laittaa tarjolle ensin vain puolet, kehottaa ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.

Ulkojuhlissa pitää muistaa oikeanlainen hygienia ja ruokien säilytys ilman kylmäketjun katkeamista. Juhlissa on parempi tarjoilla maukasta juhlaruokaa vähän kuin paljon montaa eri sorttia keskinkertaisesti. Vierasmäärä on kuitenkin tänä keväänä pieni.