5 ruokavalion muutosta, jotka auttavat halkeilevaan ihoon

Lifestyle Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kuiva, kutiseva, atooppinen ja ekseemainen iho vaivaa monia suomalaisia. Etenkin kuiva ja kylmä sää talvella voi kuivattaa ihoa, jota moni hoitaa ensisijaisesti erilaisilla voiteilla ja juomalla runsaasti vettä.

Ravintoneuvoja Olga Hamilton kertoi Healthista-sivustolle, että helpotusta kuivaan ihoon voi saada myös nauttimalla tiettyjä ruokia. Ihoon vaikuttaa suuresti se millaisia rakennusaineita ihminen sille antaa ruokansa kautta, minkä vuoksi ihmisten tuleekin huolehtia, että he saavat hyviä ravintoaineita tarpeeksi.

1. Probiootit

Laajan maitohappobakteerikannan sisältävät probiootit edistävät vatsan ja suoliston hyvinvointia. Probioottien on myös huomattu hillitsevän ihon tulehdustiloja.

2. Prebiootit

Prebiootit ovat sulamatonta kuitua, jotka ruokkivat suolistossa jo eläviä probiootteja. Hyviä prebiootteja saa esimerkiksi kaurapuurosta, kasviksista ja juureksista.

3. Ristikukkaiset kasvikset

Huono maksan toiminta aiheuttaa usein ekseemaista ja kutiavaa ihoa. Ristikukkaiset kasvikset ja vihannekset puolestaan tukevat maksan toimintaa. Lisää ruokavalioosi siis esimerkiksi parsa- ja kukkakaalia, naurista, retiisiä ja vesikrassia.

4. Kurkuma

Lääkeaineena moniin vaivoihin käytetty kurkuma taistelee kehon tulehduksia vastaan ja edistää myös ihon hyvinvointia.

5. D-vitamiini

Tutkimuksissa on huomattu, että kuivasta ja halkeilevasta ihosta kärsivillä oli usein myös puutetta d-vitamiinista. Lisää d-vitamiinin päivittäistä saantia sekä ravintolisän että ruoan muodossa.