Avaruudesta kantautuvat signaalit ihmetyttävät – toistuu 157 päivän syklissä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Nopeiksi radiopurskeiksi kutsutut ulkoavaruudesta kantautuvat signaalit lukeutuvat maailmankaikkeuden kutkuttaviin mysteereihin. Nyt tutkijoita ihmetyttää kolmen miljardin valovuoden päässä sijaitseva toistuva purkaus.

FRB 121102 -niminen radiopurkaus toistaa CNN-uutissivuston mukaan yhteensä 157 vuorokautta kestävää sykliä. Ensin se on aktiivinen 90 vuorokauden ajan, tämän jälkeen se hiljenee 67 vuorokauden ajaksi ja alkaa jälleen alusta. Tutkijat havaitsivat FRB 121102 -signaalin jo vuonna 2016, mutta vasta taannoin sen toistuva kuvio kävi ilmi.

Tutkijat löysivät jo aikaisemmin tänä vuonna nopean radiopurskeen, joka toistui 16 vuorokauden välein. FRB 121102 -purskeen toistuva kuvio on kuitenkin jopa 10 kertaa sitä pidempi.

Kuten muiden nopeiden radiopurskeiden tapauksessa, myös FRB 121102:n aiheuttaja on epäselvä. Tarjotut mahdolliset selitykset vaihtelevat aina neuronitähtien yhdistymisestä mustiin aukkoihin ja jopa pitkälle kehittyneisiin vieraisiin sivilisaatioihin.