Tutkijoiden läpimurto: Britanniassa löydettiin edullinen ja toimiva koronalääke

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Koronakriisin vastaisessa taistelussa on saatettu tehdä merkittävä läpimurto. Tutkijat ovat selvittäneet edullisen ja helposti saatavilla olevan lääkkeen vähentävän virukseen liittyvien kuolemien määrää.

Deksametasoni-steroidilääkettä annettiin Oxfordin yliopiston kokeessa noin 2 000 koronapotilaalle. Sen kerrotaan vähentäneen hengityskonehoitoon covid 19 -taudin vuoksi joutuneiden kuolemanriskiä 40 prosentista 28 prosenttiin. Lisähappea tarvitsevien potilaiden kuolemanriski väheni 25 prosentista 20 prosenttiin.

– Kyseessä on tähän saakka ensimmäinen lääke jonka on osoitettu vähentävän kuolleisuutta, ja se vähentää sitä merkittävästi. Tämä on merkittävä läpimurto, tutkimusta johtanut professori Peter Horby kuvailee BBC:lle.

Muun muassa astman, allergisten oireiden ja nivelsairauksien hoitoon käytettävä deksametasoni on saatavilla helposti ja hinnaltaan edullinen. Covid 19 -taudin lievempänä sairastaville potilaille siitä ei vaikuta olevan apua. Tutkijat eivät myöskään suosittele koronavirustartunnan saaneita ottamaan deksametasonia kotona ilman lääkärin määräystä.