Suomalaisselvitys: Aikuiset ostavat alaikäisten viinat

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton tekemän selvityksen mukaan alkoholin ostaminen nuorille on yleistä. Samassa tutkimuksessa selvisi, että myös aikuiset tietävät alaikäisten saavat juomansa täysi-ikäisiltä, mutta he kuitenkin väittävät itse toimivansa vastuullisesti ja oikein.

– Kun joka toinen 15–17-vuotias kertoo, että täysi-ikäinen on ostanut hänelle alkoholia, on tulos huolestuttava. Aikuisten olisi tunnettava vastuunsa paremmin ja ymmärrettävä, että alkoholin ostaminen alaikäisille on väärin. Panimoliitossa suhtaudumme yksiselitteisen kielteisesti alaikäisten alkoholinkäyttöön, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan kolmasosa nuorista uskoo alkoholin ostamisen alaikäiselle olevan hyvin yleistä ja joka toinen melko yleistä. Puolestaan 70 prosenttia aikuisista arvioi alkoholin ostamisen alaikäisille olevan hyvin tai melko yleistä. Kuitenkin 80 prosenttia sanoo, ettei ole koskaan ostanut alkoholia alaikäisille. Asiassa syytetään siis muita ja poistetaan alaikäisten juomisen vastuu itseltään.

Yhä harvempi suomalainen juo alkoholia. Ja kun juodaan, sitä juodaan yhä harvemmin. Erityisesti nuoret, 18–24-vuotiaat aikuiset eroavat vanhemmista ikäpolvista, sillä heistä lähes joka kolmas ei käytä alkoholia lainkaan. Sen lisäksi, että nuoret aikuiset juovat yhä vastuullisemmin, alkoholia käytetään myös yhä kohtuullisemmin.