Kansa vastasi: Rahapeliautomaatit halutaan pois kaupoista

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Yli puolet suomalaisista haluaisi rahapeliautomaatit erillisiin pelisaleihin. Samalla peliautomaatteihin voisi asentaa pakollisen tunnistautumisen. Se estäisi alaikäisten pelaamista ja helpottaisi pelaajakohtaisten rajoitusten noudattamista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimus selvitti suomalaisten rahapelaamista ja pelaamiseen liittyviä asenteita. Tutkimuksia on tehty jo vuodesta 2007 neljän vuoden välein. Viime vuonna tehty selvitys osoittaa, että rahapelaamista tulisi valvoa suomalaisten mielestä aiempaa enemmän.

Ratkaisuna olisivat erilliset pelisalit ja henkilökohtainen tunnistautuminen peliautomaatilla. Suomalaisten suhtautuminen rahapelien pelaamiseen on muuttunut tutkimuksen mukaan kaiken kaikkiaan hieman kielteisemmäksi vuoden 2015 jälkeen. Ihmiset paheksuvat etenkin pelaamisen kannustamista ja sitä, että pelaamiselle luodaan liikaa mahdollisuuksia.

Noin 61 prosenttia suomalaista kokee, että rahapelit voivat olla vaaraksi perhe-elämälle. Niitä ei kuitenkaan haluta kieltää kokonaan. Vuonna 2019 tutkimukseen osallistui 3.994 suomalaista.