Leikkipaikoille tarvitaan riittävästi varjopaikkoja

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tulevaisuudessa kuuman sään terveyshaitat todennäköisesti lisääntyvät, sillä helteet yleistyvät ja voimistuvat ilmastonmuutoksen myötä. Lapset oleskelevat perinteisesti pitkiä aikoja ulkona kevät- ja kesäaikaan. Jälkikasvua kannattaa suojata riittävästi vaatetuksella ja aurinkovoiteilla, mutta yhtä järkevää on rakentaa ulkoleikkialueille riittävästi varjopaikkoja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että lasten leikkipaikkojen rakentamisessa tulisi huomioida riittävän suuri varjopaikkojen määrä, jotta lapset pääsevät keväällä ja kesällä tarvittaessa suojaan helteeltä ja auringon UV-säteilyltä. Auringon UV-säteilylle altistumisesta voi seurata vakavia terveyshaittoja. Toistuva ihon palaminen lapsuudessa lisää esimerkiksi riskiä sairastua ihosyöpään myöhemmällä iällä.

– Varjopaikkoja tulisi lisätä päiväkotien ja koulujen pihoilla, puistoissa ja virkistysalueilla, sanoo tarkastaja Anne Höytö Säteilyturvakeskuksesta.

– Pienet lapset ovat erityisen herkkiä kuumuudesta aiheutuville lämpösairauksille, kuten auringonpistokselle ja lämpöuupumukselle. Lapsilla lämmönsäätely ei toimi yhtä tehokkaasti kuin aikuisilla, ja he kärsivät herkemmin nestehukasta, kertoo tutkija Virpi Kollanus Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.