Jannika B avautui kiusaamisesta – naista nimiteltiin vitiligon vuoksi

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Suomalainen laulajatähti Jannika B on tullut tunnetuksi monista hittikappaleistaan, jotka saavat myös tasaisesti radiosoittoa osakseen. Nyt nainen paljasti, että hänellä on vitiligo, jonka vuoksi hänen ihossaan on vaaleita kohtia.

Vitiligo on ihon pigmenttihäiriö, joka aiheuttaa ihoon vaaleita teräväreunaisia alueita. Jannika B ei lapsena hävennyt ihoaan, mutta kaikki muuttui kuitenkin yläkoulussa, jossa häntä alettiin nimittelemään syöpäläiseksi omien luokkalaisten toimesta. Tähti kertoo tietävänsä nyt, että nimittelijät olivat väärässä, mutta siitä huolimatta rumat kommentit pyörivät toisinaan naisen mielessä hänen katsoessaan omaa peilikuvaansa.

View this post on Instagram

Lapsena vanhempani keksivät, että intiaaninimeni olisi ”Valkotäplä”, koska ihollani on kauniita valkoisia täpliä. Lapsuudessa en koskaan hävennyt tai peittänyt vitiligoani – päinvastoin koin olevani suloisen bambin kaltainen olento. Ylä-asteella asiat muuttuivat, kun eräät luokkalaiseni alkoivat kutsua minua ”syöpäläiseksi”. Silloin pyysin äidiltäni, että haluan aloittaa meikkaamisen ja peittää täpläni. Niinkuin jotkut teistä ehkä jo tietävätkin, olen aikuisiälläni parannellut -haava kerrallaan- näitä ylä-asteen kiusaajien kommentteja mm ”Dumbo-korvista” ja ”Tynnyri-reisistä”. Aikuisen järki sanoo, että he olivat väärässä mutta silti välillä edelleen näen peiliin katsoessani itseni heidän kommenttiensa kautta. Minulle oli aivan valtava harppaus kohti itseni hyväksymistä, kun katsoin toissapäivänä julkaisemaani uikkarikuvaa ja totesin, että kehoni on kaunis – se on terve ja toimiva – mitä enempää voisi toivoa? En löytänyt siitä mitään ”väärää”, vaikka siinä näkyy myös vitiligoni käsitaipeissa. Näin vain onnellisen tyypin, joka nautti kesäpäivästä perheensä kanssa. Tässäkin kuvassa näen onnellisen bambin. 🦌 Ei omat epävarmuudet kysy vaatekokoa tai muutu siitä, että saisit satoja ylistäviä kehuja tai vähätteleviä kommentteja epävarmuuksistasi. Meillä kaikilla on epävarmuutemme, syyt niihin harvoin näkyvät ulospäin. ”Sä et nää vaikka katsot mua” Kiitos Sinulle joka inspiroit minua tämän kuvan ja tekstin julkaisemisesta. Toivon, että olet oikeassa ja tarinani antaa vertaistukea muille jotka kamppailevat samojen asioiden kanssa. #vitiligo #valkopälvi #katsomua

A post shared by Jannika B (@jannikabofficial) on

Jannika B kertoi myös, että hänen jalkojaan on kutsuttu tynnyrireisiksi, minkä lisäksi häntä kutsuttiin Dumboksi. Aikuisiällä tähti on joutunut parantelemaan kiusaamisen aiheuttaneita haavoja yksi kerrallaan, mutta nykyään hän osaa kuitenkin pitää kehoaan kauniina ja arvostaa etenkin sitä, että hän on terve.