Luottojen enimmäiskorko laskee: ”Uudet nostot voivat tulla erittäin kalliiksi”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kilpailu- ja kuluttajavirasto kertoo, että tiettyjen kuluttajaluottojen enimmäiskorkoa rajataan heinäkuussa väliaikaisesti korkeintaan kymmeneen prosenttiin, vaikka luoton normaali korko olisikin sovittu tätä suuremmaksi. Korkokatto on voimassa vuoden loppuun saakka koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi.

Suomalaisten kuluttajien kannattaa nyt tarkastella kulutusluottojaan ja kilpailuttaa ne uudelleen esimerkiksi Lainakoneessa, sillä ensi vuoden alusta luotolle perittävä korko määräytyy luottosopimuksen ja lainsäädännön mukaan. Mikäli luottosopimus on tehty 1.9.2019 jälkeen, korko saa olla enintään 20 prosenttia, mutta sitä aiemmin tehdyissä sopimuksissa sovittu korko voi olla huomattavasti korkeampi.

– Erityisesti ennen syyskuuta 2019 myönnettyjen luottojen uudet nostot voivat tulla erittäin kalliiksi, koska 1.9.2019 voimaan tulleella hintasääntelyllä ei rajoitettu näiden luottosopimusten kustannuksia, kilpailu- ja kuluttajavirasto toteaa.

Tilapäisen korkokaton tarkoituksena on velkaongelmien vähentämiseksi varmistaa, että luoton korko on maltillinen. Korkokattoa sovelletaan lain voimaantulon jälkeen tehtäviin sopimuksiin ja lakia edeltäviin jatkuviin luottoihin, kun kuluttaja tekee uusia nostoja tilapäisen sääntelyn aikana. Korkokatto ei koske hyödykesidonnaisia luottoja, kuten osamaksukauppaa tai luottokorttiluottoja.

Kulutusluotot voi kilpailuttaa esimerkiksi tästä.