Näin pääset yli pahoista tavoista – tunnista omat tekosyysi

Fitness Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Vuoden alussa moni ihminen päättää alkaa elämään terveellisemmin ja ottaa tavoitteekseen esimerkiksi painonpudotuksen ja liittyy kuntosalille. Hyvistä tavoista kiinni pitäminen vaatii kuitenkin paljon itsekuria ja päättäväisyyttä sen jälkeen kun suurin innostus ja motivaatio on laantunut.

Ihmiset keksivät monia tekosyitä, joiden avulla heidän on helpompi oikeuttaa itselleen herkkujen syöminen ja treenaamisen väliin jättäminen. Asiantuntija Gretchen Rubin kertoi Purewow-sivustolle, että pahoista tavoista ja lipsumisesta yli pääseminen vaatii sitä, että ihminen tunnistaa omat heikkoutensa ja kiinnittää huomiota tekosyihin, joita itselleen kertoo.

Rubinin mukaan yleisimpiä tekosyitä on viisi.

1. Ei ole aikaa

Moni sanoo, että aika ei riitä edes pienen treenin tekemiseen tai terveellisemmän aterian valitsemiseen. Yleensä aika kuitenkin riittää, mutta se vaatii vain hieman suunnitelmallisuutta ja karsimista esimerkiksi sosiaalisen median käyttämisestä tai television katsomisesta.

2. Oikeutus

Moni oikeuttaa herkut itselleen ajattelemalla, että on ansainnut ne hyvän käytöksen tai raskaan työviikon päätteeksi.

3. Elät vain kerran

Tämän tekosyyn turvin moni tekee huonoja päätöksiä ja oikeuttaa itselleen esimerkiksi alkoholin juomisen tai jättää yöunet väliin.

4. Itselleen selitteleminen

Tämä tarkoittaa sitä, että henkilö ajattelee ostaessaan kotiin herkkuja, että tarjoaa niitä sitten tulevaisuudessa vieraille, jotka saattavat joskus tulla käymään. Todellisuudessa ne syödään kuitenkin ajan kuluessa itse.

5. Tätä ei lasketa

Moni selittää itselleen, että kipeänä herkuttelua ei lasketa. Tähän kategoriaan kuuluvat myös selitykset, jotka sallivat huonot tavat aina lomalla tai viikonloppuisin.